Zeg gewoon wat je doet

In 250 woorden graag

Ik ben een ondernemer die je kunt inhuren om mee te denken: co-piloot die een stukje met je meevliegt.

Toen ik nog in de cockpit zat bij mijn eigen bedrijven (Smart.pr, Journa, Startup Studio Nescio, Nouncy) maakte ik samen met mijn compagnons plannen en daarna gingen we als een gek vliegen naar een stip op de horizon. Als ik onderweg even naar beneden keek, zag ik meestal dat ik onderweg allemaal bochten had gemaakt en daarna vroeg ik me af waarom we ook alweer naar die stip aan het vliegen waren. Zo’n moment dat ik naar beneden keek was meestal een gesprek met een bevriende ondernemer die me aan het denken zette door scherpe vragen te stellen.

Dat is wat ik nu doe voor andere ondernemers. Eens in de zoveel tijd kom ik langs en dan praten we over waar hij/zij/hen mee bezig is, en belangrijker nog, waarom. Vervolgens praten we over doelen op lange termijn, persoonlijk en voor het bedrijf. Op basis van die doelen stellen we kortetermijndoelen voor de volgende keer dat ik langskom. Dat kan op alle gebieden zijn: team, marketing, sales, productontwikkeling, financieel, eerste stappen in nieuwe richtingen, van alles… In de tussentijd help ik waar nodig/gewenst. En bij de volgende meeting begint dit cirkeltje weer opnieuw.

Eigenlijk ben ik een co-piloot die even meevliegt. Is het gewoon een excuus om regelmatig met toffe ondernemers te praten? Ja.

Stef Gallé